משווקים קיימוּת


קבוצת שיכון ובינוי שפועלת בארץ ובעולם כבר 90 שנה, אימצה בחזונה את גישת הקיימות, במטרה להבטיח קיום ארוך טווח, צמיחה ושגשוג עבור הדור הנוכחי ועבור הדורות הבאים


פורסם: 15.11.2015 18:00




סיפורן של חברות קבוצת שיכון ובינוי שזור בסיפורה של המדינה. הוותיקה בחברות הקבוצה, סולל בונה, נוסדה בשנת 1924 תחת השם “המשרד לעבודות ציבוריות“. עם הקמתה יועדה החברה להפוך לזרוע המבצעת של ההסתדרות בתחומי הבנייה והעבודות הציבוריות בארץ ישראל, וכן מכשיר לקליטת עלייה ולהכשרה מקצועית של עובדים.

לצד בנייתן של מאות אלפי דירות ובתים בכל רחבי הארץ, הייתה החברה שותפה במהלך השנים להקמת הפרויקטים המובילים במדינה, החל בבניית הנמל הראשון בארץ ישראל ומפעל החשמל בנהריים, דרך הקמת משכן הכנסת, וכלה בסלילת כביש 6 ומתקן ההתפלה בחדרה.
הפעילות הבינלאומית של חברות הקבוצה החלה כבר בשנות ה-50 של המאה שעברה, כאשר שרת החוץ דאז, גולדה מאיר (שכיהנה לפני כן כחשבת בסולל בונה), ראתה חשיבות לאומית ביצירת קשרים עם מדינות אפריקה המתפתחות – וגייסה את סולל בונה לביצוע המשימה.
בשנת 1989 הועברה השליטה בסולל בונה לידי קונצרן שיכון ובינוי, ובשנת 1996 נרכשה הקבוצה על ידי העובדים וחברת אריסון השקעות. בשנת 2006 רכשה אריסון השקעות את מרבית מניות העובדים – והפכה לבעלת השליטה בחברה.

כיום, שיכון ובינוי מקבוצת אריסון השקעות היא קבוצת תשתיות ונדל“ן גלובלית, הפועלת בישראל ובכ-20 מדינות שונות בעולם. החברות בקבוצה פועלות בענפי התשתיות, הבנייה, הנדל“ן, הזכיינות והסביבה על תחומיהם השונים, לרבות סלילה ותשתית, קבלנות בנייה, ייזום נדל“ן, החזקה והשכרה של נכסים מניבים, בניית שכונות מגורים ירוקות, אנרגיה מתחדשת, טיהור וטיפול במים ועוד.

חלומות צוקי השמורה, צילום: רמי זינגר
חלומות צוקי השמורה, צילום: רמי זינגר


חזון הקיימוּת של שיכון ובינוי
ההגדרה המקובלת בעולם לקיימוּת (Sustainability) היא: “פיתוח העונה על צרכי ההווה, מבלי לפגוע ביכולת הדורות הבאים לענות על צרכיהם שלהם“. הגדרה זו מבטאת את השאיפה לאזן בין הצורך לפתח ולבנות את סביבת החיים האנושית, לבין המחויבות להגן על ערכים סביבתיים, חברתיים וכלכליים, הנדרשים כדי להבטיח כי העולם שנשאר לדורות הבאים יהיה כזה שטוב לחיות בו.

כחברה בינלאומית, העוסקת בתחומי הבנייה והתשתיות, אשר להם השפעה ארוכת טווח על הסביבה הטבעית והאנושית, הצטרפה שיכון ובינוי למגמה העולמית של גיבוש שיטות התנהלות, המקדמות קיימוּת. בישראל, שיכון ובינוי היא החברה שמובילה את יישום עקרונות הקיימוּת בתחומי הפעילות שלה.

חלומות יוקנעם, צילום: רמי זינגר
חלומות יוקנעם, צילום: רמי זינגר


הטמעת ערך הקיימוּת בתוך החברה וקידום קשרי קהילה
על מנת להפוך את עקרונות הקיימוּת לנדבך מרכזי בכל רבדי הפעילות שלה, ולהטמיעם בתרבות הארגונית, מונה לקבוצה סמנכ“ל קיימוּת, הוקמה מחלקת קיימוּת במטה החברה – ונציגי קיימוּת שולבו בכל אחת מהחברות הבנות. במקביל, עובדי החברה עוברים סדנאות ומשתתפים על בסיס קבוע בקורסים מקצועיים בענייני קיימוּת.
בפרויקטים שהחברה מקימה, מוטמעים סטנדרטים גבוהים של בנייה ירוקה, תוך שימוש חוזר בחומרים וחיסכון במשאבים. החברה משקיעה משאבי מחקר ופיתוח בתחום הבנייה הירוקה, והיא גם נוקטת צעדים יזומים להגנת החי והצומח במקומות שבהם היא פעילה.
בנוסף, החברה משתתפת בצורה פעילה בפורומים העוסקים בקביעת מדיניות בענייני קיימוּת ובוועדות רלוונטיות – ויוצרת שיתופי פעולה עם משרדי ממשלה, רשויות וארגונים, המתעניינים ועוסקים בקיימוּת.

במקביל להטמעת ערכי הקיימוּת בתוך הארגון, פועלת שיכון ובינוי לקידום ערכים אלה במגוון ערוצים:
קשרי קהילה ושיתוף מחזיקי עניין – בכל אחד מהאתרים שבהם היא פועלת, יוצרת שיכון ובינוי דיאלוג עם בעלי העניין הרלוונטיים, המשפיעים והמושפעים מצעדיה באזור. יצירת הדיאלוג מפחיתה חששות ותורמת ליחסי שכנות תקינים ולמהלך שוטף ותקין של הפרויקט.
תרומה לקהילה – מדי שנה מתנדבים עובדי החברה לבצע שיפוצים ועבודות נגרות עבור עמותות ונזקקים.

חינוך הדור הבא – שיכון ובינוי הקימה בבתי הספר של רשת אורט שורה של מיזמים ופינות ירוקות, עודדה אימוץ של פרויקטים סביבתיים בקהילה – וחשפה את התלמידים למידע בענייני קיימוּת בעזרת מערכי שיעור ייעודיים. בנוסף, יזמה שיכון ובינוי תחרות המזמינה תלמידים וסטודנטים ממכללות הרשת להציע רעיונות למיזמים טכנולוגיים, חברתיים או עיצוביים, שמטרתם לחסוך במשאבים בדרכים משתפות, חכמות וחדשניות.

חלומות רחובות, צילום: רמי זינגר
חלומות רחובות, צילום: רמי זינגר


תקשור הקיימוּת לציבור
כבר היום, ישראלים רבים חווים הלכה למעשה את חזון הקיימוּת של שיכון ובינוי: החל בדיירי השכונות הירוקות, דרך המבקרים במבני ציבור ירוקים והקונים במרכזי קניות ידידותיים לסביבה – וכלה בנוסעים בדרכים המתחשבות בטבע, או בצרכנים של אנרגיה ירוקה.
רבים מהנהנים מעשייתה של שיכון ובינוי אינם מודעים לכך שהיא זו העומדת מאחורי אותם פרויקטים; לחלקם לא ברורה התועלת הצומחת להם מיישום עקרונות הקיימוּת בפרויקטים אלה. על כן, החברה לקחה על עצמה להרחיב את מודעות הציבור לגישת הקיימוּת.

בשנה החולפת השיקה שיכון ובינוי קמפיין פרסום במטרה לתקשר את יתרונות הקיימוּת ולהסביר מדוע כדאי לרכוש דירה דווקא בפרויקטים שלה. בסרטון שיצרה החברה, נראית דמות מאוירת, העוברת בין חדרים בבית ומסבירה – אחד לאחד – את יתרונות הבנייה הירוקה של שיכון ובינוי.
כדי לתמוך בקמפיין, הוקם גם מיניסייט אינטראקטיבי, שנועד לתקשר גם הוא את יתרונות הקיימוּת, הכלולים בכל אחת מהדירות שנבנות על ידי שיכון ובינוי. במסגרת האתר מוצגת דירה, ובאמצעות העכבר יכולים המבקרים ללחוץ על אזורים שונים ולקבל מידע נוסף על יתרונות הבנייה הירוקה של שיכון ובינוי.

גם אתר האינטרנט הראשי של הקבוצה כולל אזור מיוחד המוקדש לנושא הקיימוּת, ומציג תכנים רבים כגון חידושים, מחקרים ומאמרי דעה. חלק מהתכנים מופיע גם בערוץ המשותף לשיכון ובינוי ו-ynet, העוסק בענייני קיימוּת וכלכלה ירוקה.


תוצאות המהלך
מסקרים שערכה שיכון ובינוי בתחילת הדרך עלה, כי 40% מהישראלים פירשו את המושג “קיימוּת“ כ“שמירה על הסביבה“. מעטים מהנשאלים ידעו להגיד כי קיימוּת נוגעת גם להיבטים כלכליים או חברתיים-קהילתיים.
בעקבות מהלך התקשור של החברה, מיליוני ישראלים נחשפו לעקרונות הקיימוּת – והמודעות למשמעות המושג בקרב כלל הציבור רשמה צמיחה של 24%. בנוסף, צרכנים רבים למדו כי קיימוּת היא הרבה מעבר לשמירה על איכות הסביבה.
בעקבות המהלך, ועל פי סקרי שוק שערכה החברה, נמצא כי היא ממוצבת כמובילה וכנושאת דגל הקיימוּת בישראל – ונתפסת כחברה המשקיעה משאבים גדולים במטרה ליצור סביבת חיים טובה יותר.

מרכז הדרכה פוליסיטי, צילום: דגן פתרונות ויזואליים מתקדמים
מרכז הדרכה פוליסיטי, צילום: דגן פתרונות ויזואליים מתקדמים



ולסיום, כמה דברים שלא ידעת על 
שיכון ובינוי
  • שיכון ובינוי השתתפה בבניית הנמל הראשון בארץ ישראל, משכן הכנסת וסלילת כביש 6.
  • שיכון ובינוי פעילה בארבע יבשות וב-20 מדינות בעולם בתחומי התשתיות, הנדל“ן, המים והאנרגיה הסולארית.
  • שיכון ובינוי מיישמת את עקרונות הקיימוּת בכל תחומי הפעילות שלה.
  • שיכון ובינוי לקחה על עצמה את משימת הרחבת המודעות לגישת הקיימוּת בקרב הציבור בישראל.
  • בית שיכון ובינוי באיירפורט סיטי תוכנן על פי עקרונות הקיימוּת וקיבל הסמכה לתקן הבינלאומי לבנייה ירוקה LEED Gold.

אבני דרך בחייו של שיכון ובינוי:
1924 - הקמת חברת סולל בונה.
1927 - החברה מקימה את מפעל החשמל בנהריים.
1936 - בניית נמל תל אביב.
1960 - התחלת הקמתו של משכן כנסת ישראל.
1989 - מוקמת חברת שיכון ובינוי אחזקות.
1999 - תחילת סלילתו של כביש 6.
2006 - אריסון השקעות הופכת לבעלת שליטה בחברה; שיכון ובינוי מאמצת את חזון הקיימוּת.
2007 - תחילת העבודה על מנהרות הכרמל.
2013 - שיכון ובינוי זוכה באות “הגלובוס הירוק“, המהווה הכרה רשמית לפועלה של החברה מארגוני הסביבה.
2014 - הקמת תחנת כוח הידרואלקטרית בגואטמלה.
2015 - התחלת העבודות להקמת פארק תרמו-סולארי באשלים.





לחזרה לרשימת סיפורי המותגים